0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Wat is dry needling en hoe kan het jou helpen? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Wat is dry needling en hoe kan het jou helpen?

Geschreven door Annelies Noyens op 18/03/2022

Wij horen regelmatig vragen rond dit topic.
Met deze nieuwsbrief willen we jou graag wat meer duidelijkheid bieden.

 

 

WAAROM zou dry needling jou kunnen helpen?

 

Hieronder vind je enkele veelvoorkomende problemen terug:

 

Ben je voetballer of een andere sporter/loper en wil je comfortabel je training kunnen afwerken of minder snel in overbelastingsblessures vallen?

Het opdrijven van je training zoals in de voorbereiding van het voetbalseizoen of het gericht trainen voor een specifiek doel als loper kan sneller voor meer spanningen zorgen in de spieren. Je spieren kunnen soms niet goed volgen, geraken sneller gespannen en op een gegeven moment kan dat leiden tot verrekkingen, scheuren of overbelastingsletsels. Dry Needling kan dit verhelpen en de opbouw van spanning voorblijven zodanig dat je als speler fysiek fit blijft en telkens weer kunt presteren wanneer het ertoe doet. Als loper kan je hiermee het stijf, gespannen gevoel dat je opbouwt door training verminderen zodanig dat je comfortabel kan blijven trainen.

Als fietser kan je door lang aangehouden posities spanningen genereren ter hoogte van je bilspieren. Dry needling kan dit inhiberen.

 

 

 

Ervaar je als vrouw klachten rond je bekken en bil nu je in de menopauze zit?

Rond de menopauze neemt de spierkracht bij vrouwen abrupter en op korte tijd af. Wij zien dagelijks menopauzale vrouwen die sterke triggerpunten hebben in deze regio owv dit krachtsverlies. Heb je pijn bij het liggen op je heupen of pijn bij het langer zitten of langer wandelen, dan kan dry needling van deze spieren pijnverlichtend werken maar op lange termijn is krachttraining van je bilspieren zeker nodig. De behandeling staat dus nooit op zich.

 

 

Heb je een zittend beroep of zit je vaak lang in dezelfde positie en ervaar je nekproblemen?

Triggerpunten kunnen ontstaan door langdurig aangehouden posities. Ontspanning brengen in deze punten kan pijnverlichtend werken, maar naast dry needling is het ook belangrijk om de reden van ontstaan aan te pakken: oa weinig variatie in houding en/of beweging, verzwakking van bepaalde spiergroepen, aangehouden stress, of zelfs een tekort aan slaap.

 

Voorbeeld vanuit de praktijk:

Een patiënt die ongelofelijk veel moeite had met zitten, bezocht de praktijk. Langer dan 5-10 minuten zitten kon hij niet verdragen. Aan lopen moest hij zelfs niet denken, want dit ging helemaal niet. De pijn was zeer aanwezig en zeer storend... zelfs de nachten leden eronder. Hij had veel schrik dat hij nooit meer zou kunnen gaan lopen. Na een grondig vraaggesprek en onderzoek hadden we ondervonden dat hij met enkele triggerpoints zat rond de heup-bekkenmusculatuur. Na enkele sessies Dry Needling in combinatie met activatie- en spierversterkende oefeningen, kon de man al terug vlot stappen. De needling werd afgebouwd en de focus werd gelegd op oefentherapie. Recent heeft hij 10km gelopen zonder enige problemen iets dat hij nooit had durven dromen

 

 

 

Wat is het juist?

 

Dagelijks horen we volgende vragen:

" Is dry needling hetzelfde als accupunctuur? "

"Wat gebeurt er nu in de spier en wat doet die naald?"

"Doet het pijn?"

 

 

 

Bij Dry Needling gaan we ervan uit dat er een aanwezigheid is van TRIGGERPOINTS in de spieren. Deze triggerpoints zijn als het ware kleine spiervezels binnenin de spierbuik die als een bundeltje gaan samenklitten en in een actieve, contractiele toestand blijven ‘hangen’. Druk zetten op de triggerpoints kan voor jou de herkenbare pijn uitlokken.

 

Met Dry Needling mikken we erop om de triggerpoints snel en langdurig te gaan uitschakelen. Dit doen we aan de hand van een dun, vol naaldje waarmee we in de spierbuik gaan om dit triggerpoint te behandelen. Het inprikken van de naald voelt u bijna niet, als we op het triggerpoint zelf aankomen geeft dit vaak (niet altijd) een soort van schokje/krampachtig gevoel. De SPIERBUNDEL GAAT EVEN IETS FELLER IN CONTRACTIE SCHIETEN, OM DAARNA TE GAAN ONTSPANNEN. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig en prikken we soms meerdere spieren aan tijdens een sessie.

 

Vaak voelt u na de behandeling al meteen dat de spanning op de spier afneemt en dat bewegen vlotter gaat. Na de behandeling is het normaal dat de spier VERMOEID EN/OF STIJF AANVOELT, we hebben ze inmiddels hard laten werken, dus deze gaan we even rust moeten gunnen. Rusten betekent niet, niet bewegen! Het is zelfs zeer belangrijk dat je IN BEWEGING BLIJFT. We geven daarom ook enkele stretch-, circulatie of activatie oefeningen mee opdat dit de doorbloeding blijft stimuleren en zo voor langdurige herstel gaat zorgen. Daarnaast mag je ook telkens goed warmte op de spier aanbrengen (kersenpittenkussen of warme douche). Deze zaken zijn essentieel voor een optimaal resultaat.

 

 

Onze therapeuten bij Moving Targets hebben een zeer kwalitatieve opleiding Dry Needling genoten waarin er steeds aandacht besteed wordt aan het creëren van een veilige omgeving waarin het prikken gebeurt.

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram